Idun's galleri


KROKASMEDENS IDUN
"Tesla"

 

Nu har Krokasmedens Idun varit en del av vår familj i snart ett och ett halvt år, och vi börjar lära känna henne och hennes personlighet ganska väl. En del saker har förändrats sedan hon var ett litet övergött marsvin, en del har förstärkts, och en del är sig ganska likt. Till vardags heter hon Tesla och lever upp till sitt energirika namn mest hela tiden,

Tesla är en hund med stark vilja som oftast vill gå sin egen väg, passar det inte att göra vad husse och matte vill just nu, så förhalar hon gärna i det längsta. Hon hör, och hon vet, vad som förväntas av henne, men hon väljer helst att utföra uppdragen i sin egen takt och på sitt eget sätt. Hon är nyfiken på det mesta, ivrig, social och översvallande vänligt inställd till alla människor hon träffar. Andra hundar får ett inte riktigt lika kärleksfullt bemötande, framför allt andra tikar. Hon vill som regel ta på sig rollen som flockledare trots sin ungdom, men vet nog inte riktigt hur, och hon backar inte gärna undan från en konfrontation.

Hon är inte så glad i höga ljud och maskiner som låter. Gräsklipparen och dammsugaren är inte hennes bästa vänner, men däremot är hon skottfast och ligger mest och sover när husse tar med henne till skjutbanan ibland (om hon inte får springa runt och hälsa på alla människorna där, förstås).

Något av det roligaste som finns är att leka dragkamp med nästan vad som helst, från små tygbitar till två meter långa trädgrenar. På delad förstaplats kommer att tugga och gnaga på allt hon kan få tag på ute i naturen. Eller inomhus, om hon någon gång råkar glömma bort skillnaden mellan vad som är tillåtet och inte.

Tesla har två väldigt tydliga aktivitetsnivåer, endera är hon i princip avstängd eller så är det full gas. Vanligtvis sker övergången mellan de två nivåerna i samma ögonblick som hon passerar en ytterdörr. Inomhus är hon lugn och ligger gärna så mycket i vägen för gångtrafiken hon bara kan. Man kan kliva över henne eller använda henne som huvudkudde, vilket som rör henne inte direkt i ryggen. Utomhus i trädgården är hon alert och reagerar så fort någon byter ställning i solstolen. På promenaden är hon nästan bara intresserad av att utforska omgivningarna så långt bort hon kan på egen hand, såvida inte den som håller i kopplet har med sig en pinne, leksak eller godisbit.

Det finns en hel del kvar just nu att träna på vad gäller hennes uppfostran, inte minst att bete sig som folk tillsammans med andra hundar. Allmänlydnaden är väl sådär ibland, hon förstår - och tar - ett nej, men det krävs ofta ett nej.

Vi vet än så länge inte vad det ska bli av henne när hon blir stor, hittills har vi provat på både det ena och det andra. Spårar gör hon gärna och med viss talang, lydnaden kan man väl inte säga att hon är helt tävlingsklar i. Vi har funderat på att hyra ut henne både som mossrivare och grävmaskin, och kanske har hon en framtid inom parkförvaltningen som sakletare. Pensionen tänker hon uppenbarligen huvudsakligen finansiera genom att panta burkar och flaskor. Husse har tänkt att försöka sig på agility vid tillfälle, och kanske vill hunden vara med också.HD A ED UA

Ögonlyst UA


MH (känd mental status)

Övrigt
Mor till vår E-kull och H-kull
Avliden 2021-03-10