TJH
Pilla-Nillas Animalix Elias Af AtleSå här skriver husse om sin hund:

Lias är en mycket trevlig hund, alltid lika glad och positiv, en riktig livsnjutare med ”humor” som ger mig många skratt. Han har inga problem att ta det lugnt och koppla av. Men han älskar att arbeta, får han sin tennisboll som belöning gör han vad som helst. Han har stor kamplust, så kamplekar är också nåt som han gärna tar som betalning. Han är väldigt smart och fattar snabbt vad det är man vill att han ska göra. När Lias arbetar har han lagom balans mellan att jobba självständigt, ta egna beslut och att bli styrd av mig.

Jag tog över Lias i oktober 2012. Januari 2013 började han utbildas till barkborrehund (barkborre är en skadeinsekt i skogen) och i Maj blev vi steg 3 certifierade, som ett av tre ekipage i sverige. När vi jobbar så är Lias lös och söker av skogen runt mig, han håller sig ganska nära, och tappar aldrig kontakten med mig. Men när han känner doften av barkborre så drar han iväg och vindar in vart angreppet är, han kan känna barkborrarnas dofter på över 200 meter. Sen sitter han och väntar vid trädet som är angripet tills jag kommer, när jag närmar mig börjar han krafsa på stammen och får sin belöning.

Vi har varit ute och jobbat en hel del i sommar och jag är väldigt imponerad av Lias. 6-8 timmar om dagen, 5 dagar i veckan fixar han utan att tappa arbetslusten och motivationen. Han har en oerhörd arbetslust utan att stressa upp sig och tappa fokus.

När säsongen är över får vi träna med konstgjorda barkborredofter, sen blir det även lite apportering som aktivering. Vi är ute och vandrar en del, och det älskar Lias. Har även börjat fysträna med kickbike och dragsele, det syns på Lias att han njuter av att få ta i med varenda muskel i kroppen. Lias är en riktig mångsysslare och tycker om att prova nya saker, men hans absoluta favorit är nog ändå att få använda nosen.

/Mikael


HD A ED UA

Ögonlyst UA

MH (med godkänt skott)

MERITER

Certifierad Specialsökhund

Anlagsprov viltspår:
Godkänd

Artikel Specialsök 1


Artikel Specialsök 2